Jak rozpoznać toksyczny związek?

definicja toksycznego związkuCzas spojrzeć prawdzie w oczy. Jeżeli czytasz ten artykuł, to znaczy, że szukasz informacji o toksycznych związkach. Jeżeli w Twoim związku wszystko by grało, to nie traciłabyś/traciłbyś czasu na takie strony, tylko cieszył(a)byś się każdą wspólną chwilą.

Jednak z jakiegoś powodu uznałeś/aś, że warto dowiedzieć się, jak wygląda toksyczny związek, bo może się okazać, że Twój również się do takich zalicza.

Prawdopodobnie już wkradły się do niego toksyny, a Ty zastanawiasz się, co można z nimi zrobić. Jesteś we właściwym miejscu. Dowiesz się tutaj wszystkiego, co musisz wiedzieć o toksycznych związkach. Jak je rozpoznać, jak w nich żyć, jak je uzdrowić lub jak je zakończyć.

Jeżeli chcesz się upewnić, na jakim etapie jest Twój związek i czy można nazwać go toksycznym, kliknij tutaj i rozwiąż TEST.

Toksyczny związek, czyli jaki?

Taki, w którym więcej Was dzieli niż łączy. Kiedyś wszystko wykonywaliście razem i sprawiało Wam to przyjemność. Potrafiliście o wszystkim rozmawiać i nie mieliście przed sobą żadnych tajemnic. Teraz mijacie się, jakbyście się nie znali, a większość domowych czynności wykonujecie osobno.

Taki, w którym zapomnieliście, że bycie w związku polega na grze w tej samej drużynie. Od jakiegoś czasu gracie w przeciwnych drużynach. Nieustannie wszystko sobie wypominacie, wytykacie sobie nawzajem błędy, cieszy Was, gdy partner się pomylił, a racja okazała się być po Waszej stronie. Zapomnieliście co to kompromis i częściej skupiacie się na słabościach partnera niż swoich własnych.

Taki, w którym nieustannie czegoś sobie zabraniacie. Ograniczacie się na każdym kroku i robicie o wszystko awantury. Nie wyobrażacie sobie, by partner spotkał się z ex, poszedł na dyskotekę, spotkał się z przyjaciółmi lub zrobił coś nie po Waszej myśli. Zamknęliście się w klatkach, w których jest coraz duszniej.

Taki, w którym nie czerpiecie już przyjemności z przebywania we własnym towarzystwie. Kiedyś liczyła się dla Was każda wspólna chwila, a teraz patrzycie tylko na siebie i własne zyski. Nie macie już wspólnych marzeń i coraz mniej jest wspólnych planów na przyszłość.

Taki, w którym nie potraficie już ze sobą rozmawiać. Nie znacie własnych potrzeb i nie mówicie otwarcie o tym, co czujecie. Wszystkie problemy, kłótnie i nieporozumienia wolicie przemilczeć lub się przekrzyczeć, zamiast na chłodno zastanowić się nad wspólnym rozwiązaniem.

Taki, w którym coraz mniej sobie ufacie i coraz rzadziej możecie na sobie polegać.

Taki, w którym seks już od dawna nie kojarzy się z pielęgnowaniem Waszej miłości i czułości, a stał się rutyną lub nagrodą.

Taki, w którym na pytanie: Czy jesteś szczęśliwy ze swoim partnerem, nie odpowiadacie w ciągu sekundy z pełnym przekonaniem. Musicie się nad tym zastanowić, a tu nie ma nad czym się zastanawiać. Co się albo czuje, albo nie.

Toksyczny związek ma miejsce wówczas, gdy koszty przewyższają korzyści. Nie dość, że się w nim nie rozwijasz, to jeszcze coraz częściej masz wrażenie, jak by był stratą czasu.

Toksyczny związek sprawia, że zaczynasz się w nim dusić. Twoja wolność jest na każdym kroku ograniczana, musisz się ze wszystkiego tłumaczyć i wielu rzeczy nie wolno Ci robić.

Coraz częściej masz wrażenie, że coś tu nie gra i nie tak powinna wyglądać relacja kochających się i szczęśliwych ludzi. Być może pogodziłeś/aś się z tym i już dawno zwiątpiłeś/aś w miłość i jej istnienie. A może wciąż pojawiają się przebłyski, że miłość może istnieć, ale szukasz w niewłaściwym miejscu?

Jeżeli chcesz porozmawiać o swoim związku z ekspertem, zajrzyj do działu POMOC.