jak uniknąć toksycznego związku

Wyobraźmy sobie, że poznałeś dziewczynę lub poznałaś faceta. Na pierwszy rzut oka wydaje się w porządku, podoba Ci się i nadajecie na zbliżonych falach. Jednak z jakiegoś powodu (np. przeszłe związki) wolałbyś/aś się upewnić, że ten związek nie stanie się po jakimś czasie toksycznym. Jak to sprawdzić?

Przeszłości przewidzieć się nie da, to pewnik. Gdyby wszystko było przewidywalne, życie byłoby bardzo nudne, a my niczego byśmy się nie nauczyli. Jednak możesz umiejętnie sprawdzić system wartości Twojego wybranka i na podstawie tego wyciągnąć wnioski czy ma zapędy na toksyczne zachowania. W jaki sposób to zrobić? Zadać mu odpowiednie pytania!

Oto 8 pytań, które warto zadać przyszłemu partnerowi przed wejściem z nim w związek:

1. Co zazwyczaj irytuje Cię u płci przeciwnej?

Jeżeli jest to facet, pytasz go o irytujące zachowania u kobiet. Jeżeli kobieta, pytasz co irytuje ją w facetach.

To z pozoru niewinne pytanie pokaże Ci, jakie zachowania doprowadzają go/ją do szewskiej pasji. Odpowiedzi mogą być przeróżne, np.

W przypadku kobiet:

• irytuje mnie, gdy facet po sobie nie sprząta,
  • nie znoszę, gdy mój facet chodzi na imprezy beze mnie,
  • nie lubię, gdy gra w gry przez całą noc,
  • nie cierpię, gdy ogląda z kumplami mecze piłki nożnej i upija się piwem,
  • nie potrafię wybaczyć, gdy zapomni o naszej rocznicy,
  • najgorsze, gdy nie szanuje moich rodziców.

W przypadku mężczyzn:

• dostaję szału, gdy siedzi godzinę w ubikacji i się maluje,
  • drażni mnie jej potrzeba ciągłego chodzenia na solarium i do kosmetyczki,
  • czyta wszystkie tabele kaloryczne i wylicza mi co jest zdrowe, a co nie,
  • nie lubię wścibskich koleżanek i babskich spotkań,
  • najgorsze, gdy kobieta ma okres, wtedy zaczyna się dramat,
  • nie potrafię znieść kobiecych fochów o byle drobiazg.

Twoim jedynym zadaniem jest uważnie słuchać i zastanowić się, czy sam/a masz którąś z powyższych cech. Jeżeli tak, to z góry wiadomo, że będą zgrzyty.

2. Czego nigdy nie wybaczyłbyś partnerowi?

Kolejne ważne pytanie. Możesz się zdziwić, gdy usłyszysz odpowiedź, której nigdy byś się nie spodziewał/a. Jakie mogą być odpowiedzi?

Nie wybaczył(a)bym:

• zdrady,
  • spotykania się z ex,
  • palenia papierosów,
  • nadmiernego picia alkoholu,
  • flirtowania z innymi,
  • ograniczania mojej wolności,
  • przesadnej zazdrości,
  • złego stosunku do moich rodziców,
  • tego, że nie akceptujesz moich znajomych,
  • próby zmieniania mnie na siłę.

I znów zastanów się, czy masz którąś z powyższych cech. Jeżeli tak, to zapomnij, że partner Ci ją wybaczy. Oczywiście najdojrzalsza odpowiedź brzmiałaby: jestem w stanie wybaczyć wszystko.

3. Co wywołuje w Tobie zazdrość?

Zazdrość to jedna z najczęstszych toksyn w związku. Na początku niewinna, z czasem potrafi przerodzić się w spory problem i zatruć cały związek. Warto jest sprawdzić jaki stosunek do zazdrości ma Twój przyszły partner. Możesz go także zapytać, czy uważa, że zazdrość w związku jest potrzebna. Jeżeli tak to dlaczego.

Najważniejsze jest jednak pytanie, o co byłby zazdrosny. Ludzie potrafią być zazdrości dosłownie o wszystko. Począwszy od spotkań z byłymi, poprzez wyjścia na zakupy, a kończąc na rodzicach (dziewczyna zamiast siedzieć w domu, spotyka się z mamą).

Toksyczność w związku zazwyczaj zaczyna się od zazdrości.

4. Jak lubisz spędzać wolny czas?

Warto o to zapytać, bo każdy z nas relaksuje się w inny sposób. Jedni wolą siedzieć w domu, czytać książki i oglądać filmy, a inni uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu podczas spacerów czy spotkań ze znajomymi. Jedni lubią słuchać muzyki klasycznej, a inni heavy metalu. Dobrze jest poznać takie preferencje wcześniej, by później uniknąć nieporozumień.

5. Czy lubisz spotkania rodzinne?

Jeżeli jesteś mocno zżyty ze swoją rodziną, warto zapytać drugą osobę czy rodzina również odgrywa dla niej ważną rolę. Podczas konsultacji nie raz słyszę, że toksyczność partnera objawia się w niechęci do rodziny drugiego partnera, a nawet do zabraniania spotkań z nią. Każdy ma prawo do własnego systemu wartości. Dla jednych rodzina jest na pierwszym miejscu, a dla innych nie. Nie powinniśmy tego oceniać, tylko uszanować i zaakceptować.

6. Jakie masz poglądy religijne i czy akceptujesz odmienne?

O ile podczas pierwszego spotkania nie ma to znaczenia i uznawane jest za temat tabu, o tyle w związku kwestie poglądów religijnych zaczynają odgrywać ważną rolę. Najtrudniejsze są sytuacje, gdy partnerzy wyznają odmienne religie i nie akceptują religii drugiej osoby. Źródłem komplikacji może być wszystko: chrzciny dziecka, choinka bożonarodzeniowa, preferencje dot. spożywania posiłków itd.

7. Czym jest dla Ciebie związek?

Kluczowe pytanie! Nikt go nigdy nie zadaje, a powinni zadawać je wszyscy! Dlaczego? Bo dla każdego związek jest czymś innym. Dla jednych związek jest źródłem szczęścia (którego  nie potrafią odnaleźć w sobie), dla innych odskocznią od życia, a jeszcze inni będą szukali związku, by uciec od samotności.

Czyż nie lepiej byłoby wiedzieć jeszcze na początku związku, jaki ma do niego stosunek Twój partner? A co jeżeli się okaże, że każdy z Was postrzega związek w inny sposób?

8. Jaki masz stosunek do zwierząt?

Dlaczego warto zadać to pytanie? Bo jedni ludzie je uwielbiają i nie potrafią bez nich żyć, a inni nienawidzą zwierząt, a nawet mają alergie na ich punkcie. Nie ważne do której grupy należysz, zadaj to pytanie i sprawdź, czy partner nie należy do drugiej.

A może Ty masz pomysł na jakieś pytanie, które warto byłoby zadać partnerowi? Jeżeli tak, umieść je w komentarzu poniżej.