kiedy zakończyć związek

Kiedy zakończyć związek?

Na pytanie kiedy zakończyć związek nie ma jednej odpowiedzi. Być może natknąłeś/natknęłaś się na rady w stylu:

• zakończ związek, jeżeli Twój partner ma kochankę,
  • skończ związek, jeżeli przyłapałeś partnerkę z innym facetem,
  • zerwij, jeżeli chłopak zabrania chodzić Ci na imprezy,
  • zerwij, jeżeli całował się z inną,
  • rzuć ją, jeżeli nie pozwala Ci spotykać się z kumplami,
  • zmień go na innego, jeżeli jest zazdrosny o Twoje koleżanki,
  • itd

Chociaż brzmią one bardzo sensownie i logicznie, ale sprawa jest nieco bardziej złożona. Mógłbym zrobić to samo co inni i dać Ci gotową listę (tak jak powyższa) na podstawie której wiedziałbyś kiedy zakończyć związek. Ale taka lista najzwyczajniej na świecie nie istnieje.

Co to oznacza? Że nikt na świecie nie może powiedzieć Ci czy powinnaś/eś zerwać czy nie. Nawet ktoś taki jak ja, kto ma ogromną wiedzę na temat ludzkiej psychologii i relacji damsko-męskich, nie może powiedzieć Ci jak masz żyć. Powód jest bardzo prosty. Nikt na świecie nie wie tego lepiej od Ciebie samej/samego.

Zatem najlepsze co mogę uczynić, to maksymalnie rozświetlić Ci kwestie związków i naprowadzić Cię do własnego wnętrza. Tam znajdują się odpowiedzi jak masz żyć.

Czy powinienem zerwać?

Nie kończ tylko dlatego, że ktoś zaliczył jakąś wpadkę. To ludzka rzecz, że nieustannie popełniamy błędy.

Zamiast szukać powodu do zakończenia związku w zewnętrznych czynach, poszukaj go w tym jak czujesz się w środku. To jest najważniejsze dla Twojego związku. Wcale nie to, że przyłapałeś partnera na flircie czy partner czegoś Ci zabrania. Ważne jest to, jak się z tym wszystkim czujesz.

Kiedy zastanowić się nad zerwaniem?

Gdy Twój partner nie zachowuje się tak jak byś tego chciał, a Ty nie potrafisz tego zaakceptować. Ty chcesz założyć rodzinę, a on/ona chce się wyszaleć z innymi. Ty chcesz podróżować, a Twój partner siedzieć w domu. Ty chcesz imprezować, a partner chce oddać się duchowości itd.

Aby związek przetrwał, ktoś z Was musi zaakceptować potrzeby drugiej osoby i jej na to pozwolić, tj. odpuścić. Problem zaczyna się wtedy, gdy żaden z Was nie chce odpuścić. Ty nie chcesz odwlekać w przyszłość zakładania rodziny, a on wciąż ma potrzebę imprezowania i poznawania nowych kobiet. Ty chcesz skupić się na karierze, a on na rodzinie. Dla Ciebie najważniejsze jest X, a dla niego Y.

Jeżeli X nie przeszkadza w Y, problemu nie ma. Gorzej gdy jednej osobie zaczyna przeszkadzać to, czego chce druga osoba.

Porozmawiaj zanim zakończysz związek

Warto wówczas odbyć głębokie i szczere rozmowy. Warto uświadomić sobie nawzajem, że straciliście radość z bycia razem, coraz bardziej się ze sobą męczycie i zamiast się do siebie przybliżać, oddalacie się.

Jeżeli taka forma naprawienia związku nie pomaga, bo żaden z Was nie potrafi odpuścić, wówczas nie pozostaje nic innego jak podziękować sobie za wspólny czas i się rozstać, by każdy poszedł swoją drogą.

Nie ma w tym niczego złego, że związek się kończy. Do pewnego momentu szliście przez życie razem, bo mieliście wspólne cele. Jednak te cele zaczęły się od siebie mocno różnić, a nawet stały się przeciwległe. To znak, że dalej trzeba już iść samemu. Być może czeka na Ciebie nowa osoba, której cele są takie same jak Twoje aktualne.

Związek powinien skończyć się wtedy, gdy nie potraficie dalej akceptować swoich wyborów, celów i dążeń. Gdy akceptowaliście siebie nawzajem, wszystko grało. Schody zaczynają się, gdy jeden z Was przestaje akceptować drugą osobę. Ma do tego prawo, bo nikt nie może narzucić mu co ma lubić, a czego nie. Jednak od momentu w którym przestajecie siebie akceptować, zaczyna się cierpienie.

Czy cierpienie jest celem związku? Nie. Celem związku jest wasza wspólna radość i szczęście. Gdy ich nie ma i obydwoje straciliście motywację, by dalej go naprawiać, warto zastanowić się czy przypadkiem nie nadszedł czas, by zakończyć związek.